TENT huis voor hedendaags circus

Open call Beeldmaker

Fotografie/ kunst opdracht, januari 2024 – december 2024
Sluitingsdatum: zondag 15.10.2023 23:59 CEST
Aanmelden via Google.form

TENT is hét huis voor hedendaags circus van Nederlandse bodem. Sinds de oprichting in 2010 zet TENT zich vanuit Amsterdam in voor de ontwikkeling van het hedendaagse circus in Nederland. Dit doen we door makers in verschillende fasen van hun ontwikkeling te ondersteunen. Voor deze open call roepen we fotografen en kunstenaars op die zich bij voorkeur buiten het circusveld bewegen. 

Open Call
Een groot deel van de tijd vinden we onze makers terug in diverse circuswerkplaatsen en studio’s in Nederland. Samen met de Beeldmaker willen we licht schijnen op dit vele werk achter de schermen. We zijn op zoek naar een fotograaf/kunstenaar die zin heeft om de artiesten te volgen en inspiratie te halen uit de momenten die verborgen blijven voor het publiek. Vanaf januari 2024 is er de mogelijkheid om onze makers in de studio te bezoeken en daar een werk over te maken. Voorwaarde is dat dit acht keer per jaar resulteert in een of meerdere rechtsvrije beelden of series. Dit mogen ook tussenstappen zijn van een groter geheel. We zijn niet op zoek naar productie- of persfoto’s, er is veel ruimte voor een eigen invulling van de opdracht. 

Onze Beeldmaker heeft een sterke, eigenzinnige beeldtaal en maakt werk waarbij fotografie het uitgangspunt is. De Beeldmaker is in staat zelfstandig te werken, van het proactief benaderen van de makers tot het aanleveren van het materiaal op acht momenten in dat jaar. De momenten worden vooraf min of meer vastgelegd.

Voor de opdracht is in totaal een bedrag gereserveerd van €2000,-. Dit bedrag is exclusief BTW en reiskosten en wordt in delen uitbetaald. De beelden worden in de eerste plaats gebruikt voor publiciteitsdoeleinden. Daarnaast onderzoeken we samen met de Beeldmaker de mogelijkheid om er een artistiek eindproduct van te maken en deze in de toekomst te exposeren, in wat voor vorm dan ook. 

Achtergrond
Circus verovert een steeds stevigere plek in het culturele veld. En er is nog een wereld te winnen. Samen met onze partners zetten we ons in om de bekendheid van circus in Nederland uit te breiden. Deze opdracht reikt uit naar een kunstdiscipline en publiek buiten het circusveld. We staan open voor cross-overs en uitwisseling en maken zichtbaar hoe veelzijdig, vernieuwend, kunstzinnig en uitdagend circus is.

Selectie
Inzenden kan via Google.form tot en met zondag 15 oktober 2023 23:59 CEST. Het team van TENT zal samen met huismaker Benjamin Kuitenbrouwer de selectie voor haar rekening nemen. Daarbij wordt gekeken naar de flexibiliteit, enthousiasme en artistieke visie van de kunstenaar/ fotograaf. Begin november worden drie inzenders uitgenodigd voor een (digitaal) gesprek.

Voor vragen over de opdracht kun je vanaf 5 september contact opnemen met Ruth Verraes, [email protected], 06 46424583. Meer informatie over de organisatie is te vinden op deze website.


BEELDMAKER