TENT huis voor hedendaags circus

Ik, Hendrik Van Maele, werd geboren in Leuven in 1995. Als vierjarige knul ging ik naar de plaatselijke circusschool (Cirkus in Beweging) en bracht ontelbare uren door met het leren van verschillende disciplines. In 2017 rondde ik mijn studie af aan ACaPA, Tilburg (Academy for Circus and Performance Art), waar ik me vooral richtte op partner acrobatiek. Samen met Josse De Broeck, Petra Steindl en Felix Zech vormden we het collectief Familiar Faces en wonnen na ons afstuderen de BNG Circusprijs. Met onze eerste avondvullende voorstelling Surface werden we genomineerd als laureaten van Circusnext.  

Ik word gedreven door de rariteit van het dagelijkse doen en laten. Circus biedt mij een kader om die dagelijkse werkelijkheid te ontrafelen en uit te drukken in een medium dat voor de buitenwereld herkenbaar is. Mijn  lichaam is mijn instrument. Het is prachtig hoe divers het vak is en hoe verscheiden de rollen die daarbij horen. In mijn artistieke praktijk werk ik toe naar een ge├»ntegreerd geheel dat al deze gezichten omvat. 

Tussen januari 2021-2023 werk ik met TENT. Ik verken er in de praktijk de relatie tussen regisseur en performer, circusmaker en beoefenaar. Ik onderzoek wat het betekent om beide te zijn en hoe ik die combinatie kan laten werken. Door de vraag te stellen: “Hoe ziet de circuspraktijk van de toekomst eruit?”, zet ik een proces in gang die om herbezinning vraagt van de eigen makerspraktijk, alsook van de manier waarop circus naar zichzelf kijkt. De komende jaren werk ik simultaan aan een solo, duet en een trio.


MAKER VOOR
een weektwee jaar

ZIJN PRESENTATIES
Muur • 13 Harbinger Road • Ways of being ready


 hendrik.vm  Onze Maker