TENT huis voor hedendaags circus

Ik ben Fenja Barteldres, geboren in Duitsland in 1998 en gespecialiseerd in cyr wheel. Na een eenjarige opleiding aan het ÉCQ in Canada studeerde ik in 2022 af aan Codarts Circus Arts. Mijn afstudeeract Cyrrealism werd genomineerd voor de BNG Bank Circusprijs en speelde op verschillende Festivals in Nederland en België.

Nadat ik in mijn jeugd turnde, ontdekte ik dat de fusie van dans, theater, muziek en acrobatiek die het hedendaagse circus met zich meebrengt, me veel meer aanspreekt dan het competitieve karakter van turnen. Ik waardeer het samenwerken en collectief optreden. Als solodiscipline vond ik in mijn toestel een metgezel die ik tot in de kleinste details ken als een vriend. Onze hechte relatie wordt weerspiegeld in onze prestaties, je kunt het vergelijken met diepgaand begrip en broederlijke speelsheid. Ik haal het wiel letterlijk uit elkaar, ontvouw zijn geheimen en ontdek fascinerende manieren om met het instrument om te gaan, ermee te dansen en te communiceren. Door details naar boven te halen die verborgen waren onder een stapel veronderstellingen en tradities, hoop ik inspiratie te brengen. 

In 2022 was ik Maker voor een dag bij TENT en toonde ik een eerste opzet van mijn afstudeeract op Back to Base. Als Maker voor een week in 2023 onderzoek ik hoe ik het cyr wheel op een vernieuwende manier kan gebruiken. Ik geloof dat wanneer we onze omstandigheden accepteren zoals ze zijn, er schoonheid en zelfrealisatie in te vinden is. Als circusartieste zet ik het cyr wheel in als instrument om deze boodschap aan het publiek over te brengen.  


MAKER VOOR 
EEN WEEK


 feenike  fenja.barteldres