TENT huis voor hedendaags circus

Het productiehuis van Korzo en TENT treden op als partners in talentonwikkeling. Circusmakers verbonden aan TENT zijn steeds vaker te vinden op het podium of in de studio van Korzo. Op zijn beurt begeleidt TENT  vanuit zijn expertise de nieuwe circusmaker van Korzo. Dit is in 2021 Michael Zandl.

Michael Zandl groeide op in de Oostenrijkse Alpen, met veel outdoor sport en acrobatiek. Maar het was zijn fascinatie voor vliegende objecten die hem naar het circus en het podium bracht. Met zijn afstudeervoorstelling (Codarts Circus Arts, Rotterdam) won hij onder meer de Marc Jonkers Prijs en werd hij uitgenodigd voor het Young Stage Festival. Daarna volgde de solovoorstelling JANUS, een combinatie van fysieke storytelling, illusietheater en object manipulatie.  

Michael is geïnteresseerd in het overstijgen van het conventionele circusidioom. Hij werkt graag met objecten uit het dagelijkse leven. Speciale effecten en technische vernuftigheden zijn vaak de highlights in zijn voorstellingen. Hij heeft een passie voor absurde situaties en subtiele humor, dit ziet hij als een krachtige vorm van expressie.  De complexiteit van het professionele (circus)werkveld heeft van Zandl een zeer vindingrijke artiest gemaakt. Zo maakt hij de rekwistieten en scenografie vaak zelf en staat altijd midden in het creatieproces. Kennis van de techniek die nodig is om zijn werk neer te zetten is altijd verweven met de creatieve ontwikkeling.  

Voor Sawdust Symphony werkt Michael Zandl samen met jongleur Kolja Huneck en diabolo- en Cyr-wielspecialist David Eisele. In een maatschappij waar ouderwets vakmanschap lijkt te verdwijnen, speelt de contemporary circusvoorstelling Sawdust Symphony met de betekenis en doe-het-zelfzaak-romantiek van power tools als drilboren, schuurmachines en automatische zaagmachines. De performers gaan tot het uiterste om met hun lichaam de machines te bewerken en andersom hebben de gereedschappen hun invloed op de makers. Wie controleert eigenlijk wie in dit creatieproces?  

De drie creëren een enerverende performance voor jong en oud die emoties en fascinatie oproept voor fysieke krachtinspanningen, het geluid van handenarbeid én de bewegingskwaliteit van een figuurzaag.  

PREMIERE 24- 25 september 2021 (Korzo)


www.sawdust-symphony.com  michael.zandl