TENT huis voor hedendaags circus

FAST FORWARD
Internationale samenwerking met Britse Jacksons Lane & Split Second

TENT huis voor hedendaags circus (NL), Jacksons Lane (VK) en Split Second (VK) hebben hun krachten gebundeld voor een internationale samenwerking in het kader van het Fast Forward Programma, een initiatief van het Fonds Podiumkunsten. Dit programma biedt talentvolle mid-career makers uit Nederland de kans om hun vleugels internationaal uit te slaan en samen te werken met toonaangevende buitenlandse producenten. 

Deze samenwerking kent drie hoofdlijnen: 

- In 2022 wisselen TENT, Jacksons Lane en Split Second kennis en expertise uit via job-sharing.
- In 2022/23 leggen de drie partners de basis voor een internationale coproductie: een nieuwe zaalvoorstelling onder regie van TENT-maker Zinzi Oegema, gespeeld door een Engels/Nederlandse cast, en met perspectief op een tournee in beide landen.
- In het najaar van 2023 presenteert TENT een showcase van het Nederlandse circus in Jacksons Lane in Londen.

Jacksons Lane is een theater met vijf creatieve ruimtes, dat wekelijks meer dan 2000 mensen ontvangt met een succesvol outreach programma in heel Londen en dat het hele jaar door programmeert. TENT huis voor hedendaags circus in Amsterdam ondersteunt circusmakers in de verschillende stadia van hun artistieke ontwikkeling en creatieproces door verschillende trajecten aan te bieden. De focus van beide partners ligt op de ontwikkeling en presentatie van hedendaags circus. Split Second is een Londens productiebedrijf dat samenwerkt met kunstenaars die de grenzen tussen circus, dans en theater in het Verenigd Koninkrijk en internationaal doen vervagen. 

De drie partners zullen elkaars werkplaats bezoeken en door job-sharing zullen de medewerkers hun eigen werkmethodes en ervaring bevragen. In navolging van Jacksons Lane is TENT een eigen huis in Amsterdam de stip op de horizon. 

In het tweede jaar organiseert TENT een Nederlands hedendaags circusprogramma tijdens een circusfestival in het Londense Jacksons Lane. Daarnaast is een belangrijk onderdeel van de samenwerking een vooronderzoek naar een coproductie tussen Jacksons Lane, Split Second en TENT. Het doel is om een middelgrote theatervoorstelling te maken en een tournee op te zetten in zowel het Verenigd Koninkrijk als Nederland. Onder de werktitel MAT wordt de voorstelling geregisseerd door TENT maker van het eerste uur Zinzi Oegema en mede geregisseerd door Hanneke Meijers. Deze voorstelling is gebaseerd op het idee dat 'als je niet hoeft te landen, iedereen kan vliegen'. MAT wordt een visuele acrobatische voorstelling over de schoonheid van falen en de vrijheid die we voelen als we onszelf toestaan te falen.