360 2021-2022 | info: hanneke@tent.eu

360 is een acrobatisch onderzoeks voorstelling, een dialoog tussen publiek en performer over aandacht, anonimiteit en verwachtingen.

360 is ontstaan tijdens een eerder onderzoek van Benjamin 'Monki' Kuitenbrouwer met Hanneke Meijers van TENT tijdens het project Being BenjaminBij de zogenoemde ‘krukjes-scène’ kwam de ene helft van het publiek op het toneel te zitten terwijl de andere helft toekeek vanaf de tribune. De groep op de toneelvloer zaten dicht op de Icarian acrobaten Théo & Lucas Enriquez die om hun heen de show stalen. Benjamin & Hanneke voelde dat zij iets in handen hadden en gaan het concept in de toekomst verder uitwerken tot een volledige voorstelling. 

Voordat er een voorstelling is, wordt er normaal gesproken eerst gecreëerd en deze creatie kan in dit geval alleen als er publiek bij is. Lege krukjes reageren nou eenmaal minder realistisch dan een echt publiek. Daarom is er gekozen om de creatie van 360 te doen met publiek. Hierbij moet het voor het publiek wel duidelijk zijn dat het proces nog in de onderzoeksfase zit, zodat er geen valse verwachtingen ontstaan. Op verschillende festivals wordt er maximaal drie keer per dag gespeeld in de openbare ruimte. Het publiek kan langs de zijlijn toekijken of zich inschrijven voor een plek op de krukjes. Hierbij schrijven ze zich ook in voor een onderzoeksvraag. Bij elke keer spelen, staat er een andere ondrezoeksvraag centraal, zoals: ‘Wat als het publiek constant in beweging is?', 'Wat als het publiek in het midden zit en de performers permanent rond ze heen bewegen?' of 'Wat als de performers het publiek bewegen?'. Hierdoor kan het publiek zich meerdere keren inschrijven en elke keer een andere ervaring hebben. Op basis van de resultaten en de publieksreacties kunnen de volgende dag de vragen worden aangescherpt.

Het is van belang dat de onderzoeken plaats vinden in de openbare ruimte, want door het ‘open en bloot’ uit te voeren kan nieuw publiek enthousiast en nieuwsgierig worden om zich in te schrijven voor een volgend onderzoek. Het legt ook een mooie link met één van de inhoudelijke thema's van het werk: aandacht. Er kunnen bijvoorbeeld situaties ontstaan waarbij je als kruk zittend publiek niet beide performers kan zien. In het onderzoek willen we daarmee spelen en het publiek uitnodigen een keuze te maken. Door constant hun aandacht te switchen, krijgen ze uiteindelijk minder mee dan wanneer ze één focuspunt kiezen. Maar dat vergt vertrouwen en de acceptatie dat je ook iets níét zien.

Na deze ‘onderzoeksvoorstellingen’ is er genoeg materiaal om een integrale voorstelling te maken. Dan is er geen sprake meer van onderzoek want de resultaten zijn verweven tot een voorstelling. De verschillende onderzoeken zullen als het ware versmelten tot één geheel. Voor het publiek is het dan ook duidelijk dat ze naar een ‘echte’ voorstelling gaan kijken. De verwachting is dat 360 in 2022 in première gaat.


LOCATIE binnen en/of buiten | DUUR ± 20 min per onderzoeksvraag | VLOER 9x9m soliede vloer, geen balletvloer, geen gras, geen zand | HOOGTE minimaal 3m LEEFTIJD 4+ | TAAL laguage no problem | ONDERZOEK PERIODE 2021 | SPEELPERIODE VOORSTELLING 2022 

CREW
REGIE Benjamin Kuitenbrouwer
CO REGIE Hanneke Meijers
ARTIESTEN Lucas & Théo Enriquez