BENJAMIN 'MONKI' KUITENBROUWER  2019-2020

Benjamin is in 2014 afgestudeerd aan Codarts Circusarts met zijn act X88. Hiermee won hij een stipendium van de Stichting Vrienden van Codarts voor de ontwikkeling van zijn werk. Benjamin richtte Monki Business op en speelde hiermee X88 op verschillende festivals. Ook startte hij met zijn eerste solovoorstelling Not Somewhere Else (NSE), die in 2017 in première ging en daarna twee jaar heeft gespeeld.

Begin 2018 werd Monki geselecteerd voor Circus Next. Dit Europese project selecteert en ondersteunt jonge circusmakers op financieel en productioneel vlak. In dit kader maakte hij zijn tweede solovoorstelling Static, die in 2019 op Festival Circolo in première ging en nu nog steeds speelt. Naast zijn solovoorstellingen heeft Monki met veertien andere Chinese-paal-collega’s in Frankrijk het collectief Sous Le Manteau opgericht. Ze maakten de grote zaal voorstelling Monstro die momenteel door Europa toert.

In 2019 heeft Benjamin een Nieuwe Makers regeling van het Fonds Podiumkunsten ontvangen voor de ontwikkeling van zijn makerschap. Dit doet hij in samenwerking met en onder de vleugels van TENT. Gedurende de eerste fase van zijn ontwikkeltraject onderzocht hij verschillende aspecten van zijn makerschap; muziek, scenografie, tekst en regie. Dit resulteerde in de theatrale avond Being Benjamin. In dit intieme programma nam Benjamin je mee in zijn zoektocht om zijn eigen rauwe en gedurfde circustaal te vinden. Hij jongleerde met woorden op de maat van de muziek, creëerde beeldende verhalen en toonde verrassende fragmenten in ontwikkeling. Being Benjamin is de uitkomst van zijn proces van speler naar regisseur en een voorproefje op zijn regiedebuut JACK dat in het najaar van 2020 uitkomt. Ook zijn hier de eerste onderzoeken gedaan voor de vervolgvoorstelling 360 voor de zomer van 2022.

ZINZI OEGEMA  2017-2018

 

In 2017-2018 was Zinzi Oegema onze nieuwe maker. Zinzi heeft in deze periode drie voorstellingen gemaakt die van elkaar verschilden in inhoud, vorm, duur en beoogde doelgroep: MEMOBarstool Bound en PIT. Daarnaast heeft ze onderzoek gedaan naar verschillende creatiemethodes binnen het circus. Gedurende het traject werd Zinzi ondersteund op artistiek en zakelijk vlak, zowel door TENT als door externe coaches, waaronder Lucas de Man en Stefan Schönfeld. Dit traject werd mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten en het Amsterdams Fonds voor de Kunst.